Централна изборна комисија БиХ представљена пред Сталним вијећем ОСЦЕ-а

Беч, 19.03.2024. године -  Гђа Вања Бјелица-Прутина, чланица Централне изборне комисије БиХ данас је на неформалном састанку Сталног вијећа ОСЦЕ-а, који претходи презентирању годишњег извјештаја Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, представила рад Централне изборне комисије БиХ са фокусом на предстојеће Локалне изборе у БиХ и активности које су проведене захваљујући подршци Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.

Гђа Бјелица-Прутина је током обраћања, поред осталог истакла да је Централна изборна комисија БиХ уз помоћ ОСЦЕ-а успјела дигитализовати бројне процесе, укључујући онлине достављање имовинских картона, регистрацију бирача путем поште, политичких странака и кандидата. Наведене апликације значајно ограничавају ризик од изборне преваре злоупотребом идентитета бирача и потписа подршке, потпуно елиминишу могућност људске грешке, смањују трошкове и растерећују Секретаријат Централне изборне комисије БиХ.

У коначници, указано је на заједнички циљ Мисије ОСЦЕ-а и Централне изборне комисије БиХ усмјерен на изградњу капацитета изборних тијела и унапређење опће свијести бирача о њиховим правима и обавезама.

Гђа Бјелица-Прутина се захвалила Мисији ОСЦЕ-а на континуираној досадашњој подршци те исказала спремност за наставак и јачање будуће сарадње како би се створило окружење у којем сваки грађанин може вјеровати да је његов глас важан и да се избори проводе поштено и транспарентно.