Промовисање иницијативе за обиЉежавање Свјетског дана избора

Сарајево, 01.02.2024.године - На конференцији Удружења изборних званичника Европе (АЦЕЕЕО) одржаној 2005. године, више од 20 земаЉа чланица договорило се о покретању иницијативе да се први четвртак у мјесецу фебруару утемеЉи као дан, који би у цијелом свијету представЉао заштитни знак демократских избора, односно као Свјетски дан избора.

Централна изборна комисија БиХ већ осамнаесту годину промовише ту иницијативу. Тим поводом данас је Централна изборна комисија БиХ у свом Центру за едукацију одржала интерактивно предавање ученицима и студентима на тему „Избори: законодавство, процес и институције у БиХ“. Као гости су присуствовали представници Удружења изборних званичника у БиХ и чланови појединих општинских изборних комисија. Пригодним говором обратила се др Ирена Хаџиабдић, предсједница Централне изборне комисије БиХ док је предавање одржао др Суад Арнаутовић, члан Централне изборне комисије БиХ.

Послана је заједничка порука да је потребно у континуитету радити на унапређењу изборног законодавства и изборног процеса.

Први четвртак у фебруару предложен је као датум обиљежавања Свјетског дана избора јер је већина међународних споразума у подручју избора  потписана на или око тог датума.

Централна изборна комисија БиХ позвала је и општинске/градске изборне комисије да на пригодан начин промовишу иницијативу за обиљежавање Свјетског дана избора.