Централна изборна комисија БиХ разговарала са члановима оба дома Пaрламентарне скупштине БиХ о приједлогу измјена изборног законодавства

Сарајево, 27.12.2023. године – У складу са закључком са 14. сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине одржане 21.12.2023. године, данас је Централна изборна комисија Босне и Херцеговине разговарала са представницима клубова политичких странака у Парламентарној скупштини БиХ (са посланицама/посланицима и делегаткињама/делегатима) ради представљања приједлога за измјене изборног законодавства и приједлога за усвајање пакета интегритета изборног процеса (увођење нових технологија у изборни процес) и рјешавање изборних спорова-приједлози за унапрјеђење.

На састанку је указано на потребу за хитним измјенама Изборног закона БиХ којим би се ситуисале нове одредбе у вези увођења нових изборних технологија у Изборни процес у БиХ (верификација и аутентификација бирача, уређаји у процесу гласања, брза трансмисија резултата и тсл.)

На састанку је истакнуто да су за нова рјешења у области дигитализације изборног процеса, поред осигурања законодавно-правног оквира, неопходна значајна финансијска средства  и обучени кадрови у области ИТ технологија, истраживање тржишта, провођење јавне набавке, именовање независне вањске ревизије која ће контролисати и надзирати добављача опреме и услуга, регрутовање, едукација и цертификација особља, осигурање сигурности система и његове отпорности на кибернетичке нападе, адекватна  обука чланова бирачких одбора и изборних комисија, као и обавезно тестирање опреме путем Пилот пројекта.

На састанку је, такођер, указано на потребу осигурања високог нивоа интероперабилности и професионалне сарадње више државних институција те формирања координационог тијела за праћење цијелог процеса, као и формирање државног тима за одговор на могуће компјутерске инциденте.