Од 01.01.2024. године др Ирена Хаџиабдић је предсједница Централне изборне комисије БиХ

Сарајево, 21.12.2023. године – Централна изборна комисија БиХ је данас на 80. сједници провела процедуру избора предсједника Централне изборне комисије БиХ. Избор је вршен из реда осталих.

Након спроведене процедуре, Централна изборна комисија БиХ је у складу са Пословником о раду донијела одлуку да ће дужност предсједника Централне изборне комисије БиХ од 01.01.2024. године обављати др Ирена Хаџиабдић.

У складу са чланом 2.6 Изборног закона БиХ „Предсједник Централне изборне комисије БиХ бира се из реда чланова Централне изборне комисије БиХ. По један члан Централне изборне комисије БиХ из реда Хрвата, Бошњака, Срба, и члан из реда осталих обављат ће функцију предсједника Централне изборне комисије БиХ по принципу ротације и то једанпут у седам година у трајању од 21 мјесец.“

Актуални предсједник Централне изборне комисије БиХ др Суад Арнаутовић се захвалио свим колегама и колегицама на доприносу да мандат предсједника успјешно приведе крају у изузетно изазовном времену од 01.04.2022. године до данас. Као најзначајнију активност је издвојио организацију и проведбу Општих избора у БиХ 2022. године. Истакао је да су јавни медијски напади на институцију, физичке пријетње члановима Централне изборне комисије БиХ, дезинформације и малициозне вијести које су имале за циљ збуњивање јавности, дискредитацију институције и чланова Централне изборне комисијe БиХ представљале елемент притиска на службена лица у обављању службене дужности. На све дезинформације, криве, лажне и злонамјерне информације Централна изборна комисија БиХ је одговорила транспарентно. И упркос свему, све планиране активности су завршене у предвиђеним роковима те је у том смислу издвојио мишљење посматрачке мисије ОСЦЕ/ОДИХР-а из јануара 2023. године у којем се, поред осталог наводи да је: „Централна изборна комисија (ЦИК) провела изборе ефикасно, транспарентно и у законским роковима, упркос кашњењима узрокованим касном исплатом потребних средстава и великим недостатком људских ресурса.“

 

Др Хаџиабдић се захвалила на указаном повјерењу. Дужност предсједнице Централне изборне комисије БиХ ће преузети 01.01.2024. године.