Чланови Централне изборне комисије БиХ посматрали изборе у Републици Србији

Београд, 18.12.2023. године – Чланови Централне изборне комисије БиХ др Ирена Хаџиабдић, гдин Јован Калаба и гдин Жељко Бакалар  су на позив Републичке изборне комисије Србије посматрали изборе у Републици Србији одржане у недјељу, 17.12.2023. године.

Избори су одржани за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, за посланике Скупштине Аутономне покрајине Војводине, као и избори у јединицама локалне самоуправе. Право гласа на изборима је имало 6.500.666 бирача на укупно 8.273 бирачких места,

Посматрање избора је имало за циљ повећање разумјевања различитих изборних система и примјењивање најбољих пракси на изборима у Босни и Херцеговини.

Посматрачке мисије Централне изборне комисије БиХ се користе и за успостављање међународне сарадње са тјелима за проведбу избора других држава а све у циљу размјене искустава.

Чланови Централне изборне комисије БиХ су се састали са члановима Републичке изборне комисије Србије али и са представницима државних изборних комисија Црне Горе и Сјевене Македоније са којима је разговарано о могућностима унапређења међусобне сарадње.

Међународна сарадња представља веома важан сегмент у раду Централне изборне комисије БиХ и у будућности ће бити настављено интензивно остваривање међународних контаката.