Одржана конференција „Интегритет политичког финансирања у региону”

Сарајево, 13.12.2023. године – У сарадњи са Централном изборном комисијом Босне и Херцеговине данас је у Сарајеву, Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини организирао конференцију „Интегритет политичког финансирања у региону” у оквиру УСАИД-ове подршке грађанима у борби против корупције. У име Централне изборне комисије БиХ на конференцији су учествовали др Суад Арнаутовић, предсједник, госп. Жељко Бакалар, члан и службеници Службе за ревизију.

Др. Арнаутовић је истакао важност хармонизације прописа у области оснивања и дјеловање политичких партија и финансирања изборне кампање из буџета јер је ова област различито уређена на нивоу Босне и Херцеговине, нивоу ентитета и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.

Њ.Е. Michael Murphy, Амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ је у свом обраћању између осталог истакао: Такођер смо поносни на нашу подршку Централној изборној комисији. ЦИК има кључну улогу у очувању демократије у Босни и Херцеговини и не би смио бити предмет политичке манипулације којој ће се Сједињене Државе строго успротивити.“

Госп. Бакалар је представио Иницијативу за измјене и допуне Закона о финансирању политичких партија коју је израдила Централна изборна комисија Босне и Херцеговине. Иницијатива има за циљ усклађивање правног оквира за финансирање политичких партија и изборних кампања са међународним стандардима и препорукама које долазе од организација попут ГРЕЦО-а, ОЕБС/ОДИХР-а и Европске Уније.

Конференција је имала фокус на промоцији транспарентности и одговорности у политичком финансирању. Панелисти су разговарали о улози надзорних органа у осигуравању поштених изборних процеса и размотрили су најбоље праксе за спрјечавање злоупотребе јавних ресурса у изборним кампањама.

Конференција је окупила представнике надзорних органа из региона, релевантних међународних и организација цивилног друштва, чланове Парламентарне скупштине БиХ, представнике политичких партија, као и друге важне учеснике.