У функцији апликација за електронску пријаву политичких субјеката путем портала „е-Избори“

Сарајево, 07.12.2023. године –  У Цантру за едукацију Централне изборне комисије Босне и Херцеговине данас је одржана примопредаја апликације за електронску пријаву политичких субјеката путем портала „е-Избори“ између Мисије ОСЦЕ-а у БиХ и Централне изборне комисије БиХ. Примопредају су озваничили др Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије БиХ и Њ.Е. Бриан Аггелер, шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.

Према ријечима др. Арнаутовића увођење интернет апликације за електронску пријаву политичких субјеката путем портала „е-Избори“ представља значајан искорак пред Локалне изборе 2024. године у Босни и Херцеговини. Интернет портал, „е-Избори“ који поред других апликација садржи и ову апликацију  нуди политичким субјектима потпуно једноставан алат који штеди вријеме, отклања недоумице и грешке, поставља законом прописане услове те тиме убрзава, поједностављује и максимално валидује унос у складу са законским прописима. Овим се смањује могућност злоупотребе што у изборном процесу има велику важност.

Амбасадор Аггелер је похвалио активности Централне изборне комисије БиХ на осигурању демократских права грађана БиХ и јачању изборног система и нагласио да би власти требале осигурати одговарајућу и ефикасну расподјелу средстава како би се осигурала функционалност Централне изборне комисије БИХ као институције, укључујући и године када нема избора, као и за покривање свих повезаних трошкова. Према његовим ријечима Централној изборној комисији БиХ потребно је осигурати потребне ресурсе за развој њене информатичке инфраструктуре, као и за запошљавање довољног броја квалификованог особља у свим одсјецима а посебно у служби за ревизију, правном и ИКТ сектору.

Позиви на произвољне смјене чланова Централне изборне комисије БиХ су неприхватљиви и противни међународним стандардима добре праксе у изборним питањима, нагласио је амбасадор Аггелер и додао да би власти требале осигурати да чланови изборне администрације обављају своје дужности без страха од одмазде или поступака застрашивања.

Др. Арнаутовић се захвалио Мисији ОСЦЕ-а у БиХ на свој досадашњој помоћи активностима Централне изборне комисије БиХ и унапрјеђенију изборног процеса.  

Током церемоније је емитован и видео спот о Апликацији за регистрацију политичких субјеката.

 

Обраћање Њ.Е. Брајана Агелера, шефа Мисије ОСЦЕ-а у БиХ (07.12.2023. године)