Кључна улога изборних центара за обуку у одржавању демократских избора

Стразбур, 30.11.2023. године –  У организацији Савјета Европе у Стразбуру је 28. и 29.11.2023. године одржна конференција „Улога изборних центара за обуку” на којој је учествовао и др Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.

Тијела за провођење избора која управљају изборним процесима кључна су за добро функционисање демократских институција. Она би требала гарантовати начела независности, интегритета и транспарентности, те осигурати професионализам и обуку чланова изборне администрације и особља, али и других актера који играју важну улогу у изборном процесу.

Др Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије БиХ је на конференцији представио искуства о оснивању и дјеловању Центра за едукацију Централне изборне комисије БиХ. Истакао је да је Центар за едукацију основан с циљем едукације тијела за управљање изборима и свих учесника у подручју избора и финансирања политичких странака, како на нивоу Босне и Херцеговине, тако и на регионалном и међународном нивоу. Центар за едукацију Централне изборне комисије БиХ је званично почео са радом 09.10.2017. године.

Центар за едукацију Централне изборне комисије БиХ све је више препознат као центар у којем средњошколци и студенти, представници политичких странака, невладиног сектора и медија могу стећи знања о изборном процесу, демократији, могу остварити континуирано образовање и успоставити сарадњу.

Од 2017. године организован је значајан број различитих догађаја у оквиру активности Центра за едукацију, који су уз обвезно оспособљавање изборне администрације укључивали и семинаре за представнике изборних комисија из регије, предавања за младе правнике невладиних организација, студијске посјете младих, предавања за студенте, обуке особа овлаштених за подношење финансијских извјештаја политичких странака и тд.

Од посљедњих активности у Центру за едукацију, др Арнаутовић је издвојио Дане отворених врата – „Промоција нових технологија у изборном процесу“ које је Централна изборна комисија БиХ организовала од 09. до 13.10.2023. године али и радионицу одржану 20.11.2023. године посвећену новим изборним технологијама организовану у сардњи са Међународном фондацијом за изборне системе.

У оквиру свог излагања др Арнаутовић је препоручио успоставу мреже образовних центара (локалних), успоставу заједничке интернет странице, оснивање Удружења образовних центара држава чланица Савјета Еуропе (АЕЦЕ), као својеврсну изборну академију Савјета Европе, увођење ИСО 21001:2018 који одређује захтјеве за систем управљања образовним организацијама (ЕОМС) у свим центрима. Размјена курикулума и публикација би била један од видова сарадње међу изборним центрима за обуку.

Међу 46 држава чланица Савјета Еуропе, неке имају добро успостављене центре за изборну обуку (унутар или изван структуре тијела за проведбу избора), друге су их почеле оснивати, а на крају међу онима које немају такву структуру, неколико их разматра оснивање центра краткорочно или средњорочно.

Конференција у Стразбуру је проучила центре за изборну обуку и расправила њихову корист, њихове улоге, мандат и структуру.

Током боравка у Стразбуру др Арнаутовић је одржао низ билатералних састанака са предсједницима и представницима државних изборних комисја Шведске, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Грузије и других.