Добра сарадња Централне изборне комисије БиХ са невладиним организацијама у БиХ

Сарајево, 22.11.2023. године – Након одржаних састанака са представницима Коалиције  “Под лупом”  и  Транспаренси Интернатионал БиХ, данас је Централна изборна комисија Босне и Херцеговине одржала састанак са представницима невладиних организација окупљених око  Декларације о уставним и другим реформама БИХ на путу у ЕУ и НАТО. У име невладиих организација састанку су присуствовали гђа Аида Дагуда, директорица Центра за промоцију цивилног друштва, мр.сц. Емир Златар, генерални секретар Вијећа конгреса бошњачких интелектуалаца, потпредсједник Српског грађанског вијећа БиХ гдин Рајко Живковић и потпредсједник Хрватског народног вијећа проф.др. Маринко Пејић.

Др. Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије БиХ је говорио о  тренутним активностима Централне изборне комисије БиХ, а посебно о активностима на провођењу “Тестног пројекта подршке Еуропске Уније за увођење нових технологија у изборни процес у БиХ“.

Представници невладиних организација су поздравили напоре Централне изборне комисије БиХ да се изборни процес у Босни и Херцеговини унаприједи увођењем нових изборних технологија. Организације цивилног друштва окупљене око Декларације о уставним и другим реформама БИХ на путу у ЕУ и НАТО остају чврсто опредјељене да је приоритет неопходних измјена Устава БиХ и Изборног закона БИХ инплементација свих пресуда Европског суда за људска права и сматрају да је нужно одмах приступити измјенама Изборног закона БиХ, од стране доносилаца одлука на нивоу Босне и Херцеговине, које се односе на интегритет изборног процеса и употребу изборних технологија на бирачким мјестима у БиХ у октобру 2024. године.

 

У наредном периоду биће настављена сарадња између Централне изборне комисије БиХ и домаћих и међународних организација које заговарају реформу изборног законодавства у смислу јачања интегритета изборног процеса у БиХ.