Одржана радионица „Пилотирање изборних технологија“

Сарајево, 20.11.2023. године – Централна изборна комисија Босне и Херцеговине данас је у свом Центру за едукацију организовала једнодневну радионицу  „Пилотирање изборних технологија“. Радионица је организована уз техничку и експертну помоћ Међународне фондације за изборне системе (ИФЕС).

Циљ радионице је био стјецање увида у тренутни статус и имплеметацију  пројекта “Подршка ЕУ за пилот пројекат за Централну изборну комисију БиХ”, као размјена најбољих пракси и научених лекција из других земаља из подручја увођења нових технологија у изборни процес. Радионица је била намијењена службеницима Централне изборне комисије БиХ, члановима Радне групе за интегритет изборног процеса, као и осталим заинтересованим експертима  ИДДЕЕА-е, Мисије ОСЦЕ-а у БиХ и другим.

Др Суад Арнаутовић,  предсједник Централне изборне комисије БиХ  је у уводном обраћању  поред осталог истакао и важност кампање информисања јер јавност треба бити упозната са начином функционисања нове ИТ опреме и бенефитима за изборни процес и све учеснике изборног процеса. Казао је да не очекује да ће при пилотирању нових технологија све бити идеално, али се нада да ће бирачи, политички субјекти и шира јавност препознати све предности кориштења нових технологија у изборном процесу. 

Водитељ радионице је био Мет Беилеј, ИФЕС-ов стручњак за изборну технологију.