Предсједник Централне изборне комисије БиХ др Суад Арнаутовић учествовао на 19. Међународном изборном Симпозијуму

Лисабон, 15.11.2023. године – У организацији Међународног центра за парламентарне студије из Лондона и Националне изборне комисије Републике Португал у Лисабону је 14. и 15. 11.2023. године одржан 19. Међународни изборни Симпозијум на којем је учествовао и предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине др Суад Арнаутовић. Симпозијум је окупио чланове државних изборних комисија и изборне стручњаке из цијелог свијета.

Током симпозијума одржана су три округла стола са интересантним и актуалним темама и то:

  1. Управљање изборима у пандемији: Научеме лекције од ЦОВИД-19;
  2. Будућност гласања: Идентификација бирача, биометрија и електронско гласање;
  3. Борба против дезинформација: Стратегије за заштиту изборног интегритета.

Пандемија ЦОВИД-19 представља јединствене изазове за  тијела за управљање изборима (ЕМБ) диљем свијета. Док су се земље бориле са здравственом кризом, одржавање интегритета и доступности избора постали су кључни проблем. Ова панел дискусија је истражила различите стратегије и мјере које  су примијенила тијела за проведбу избора како би осигурали сигурне, укључиве и транспарентне изборе током пандемије. Панелисти су подијелили своја искуства, изазове са којима су се суочили и научене лекције  у провођењу избора у овим временима без преседана.

Други округли сто бавио се технолошким напретком који нуди нове могућности за побољшање управљања избориним процесима, укључујући идентификацију бирача, биометрију и електронско гласање. Ова панел расправа истраживала је потенцијалне предности, изазове и импликације ових технологија у настајању за тијела за проведбу избора. То је била прилика да се представе студије случаја, подијеле искуства и да се расправља о најбољим праксама за успјешну интеграцију технологија у изборни процес.

Ширење дезинформација представља значајну пријетњу интегритету избора и демократским процесима. У доба друштвених медија и дигиталне комуникације, брзо ширење лажних информација може имати далекосежне посљедице. Ова трећа панел расправа имала је фокус на стратегије и најбоље праксе за тијела за проведбу избора  за препознавање, рјешавање и борбу против дезинформација током изборне кампање. Била је то прилика да панелисти расправљају о улози различитих судионика, и истражују потенцијална рјешења за очување демократског процеса.

Посебан сегмент овог свјетског скупа изборних професионалаца биће вечерашња завршна церемонија додјеле престижних награда најзаслужнијим изборним комисијама и појединцима.