Промовисање родне равноправности на изборима

Праг, 11.11.2023. године – На Генералној скупштини и пленарној конференцији међународне организације Women in Electoral Management – International (WEMInternational) одржаној 08. и 09.11.2023. године у Прагу су на позив Међународне фондације за изборне системе (ИФЕС) учествовале и чланице Централне изборне комисије Босне и Херцеговине др Ирена Хаџиабдић и гђа Вања Бјелица-Прутина.

Како би се ријешила недовољна заступљеност жена у политичким и изборним процесима 2018. године основана је организација Women in Electoral Management – International (WEMInternational) за промовисање родне равноправности на изборима. WЕМ-Интернатионал једино је међународно удружење која се бави родном равноправношћу, а основана је од стране тијела за провођење избора, али и за њих. Организација има јасну мисију, визију и мандат.

Чланица Централне изборне комисије БиХ др Ирена Хаџиабдић је била говорник  панелист на Сесији 1: Панел расправа – Женско водство у раду тијела за провођење избора: инспиративне личне приче из цијелог свијета. Ова сесија је одржана у интерактивном формату. Учесници панела – бивши или садашњи руководиоци тијела за провођење избора– подијелили су приче из властитих искустава, укључујући како су идентификовале и превладале препреке и изазове као жене лидерице.

Примарна сврха WEM-International је потакнути жене да играју активну улогу у изборима као бирачи, кандидати, посматрачи и изборни администратори, те промовисати једнаке могућности за жене на изборима. WEM-International подупире и јача капацитете жена које раде у изборној администрацији захтијевајући већу одговорност и дјеловање на родној равноправности унутар тијела за провођење избора.