Неопходна је реформа изборног законодавства у Босни и Херцеговини

Сарајево, 06.07.2023. године – У организацији Транспаренси Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) данас је у Сарајеву одржана конференција “Унапређење интегритета избора у Босни и Херцеговини” на којој су као панелисти учествовали др. Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине и члан гдин Жељко Бакалар. На конференцији су учествовали поједини чланови Парламентарне скупштине БиХ, представници других релевантних институција у БиХ, међународне заједнице, организација цивилног друштва и медија. 

На панелу “Реформа изборног законодавства” др. Арнаутовић је у уводном излагању истакао нужност изборне реформе у Босни и Херцеговини и то у више сегмената изборног процеса. Говорио је о потреби успоставе другачијег система именовања бирачких одбора, укључујући разматрање критерија за одабир чланова и избјегавање политичког утјецаја, предностима и ризицима дигитализације изборног процеса и потенцијалним рјешењима, мјерама које се могу подузети како би се спријечиле уочене девијације у различитим фазама изборног процеса, као и о транспарентности и повјерењу јавности у изборни процес.

На панелу  „(Зло)употреба јавних средстава у предизборном периоду“ поред осталих презентацију је одржао гдин Жељко Бакалар, члан Централне изборне комисије БиХ који је говорио о досадашњим искуствима Централне изборне комисије БиХ али и о судској пракси.