Високом представнику у БиХ Њ.Е. Кристиану Шмиту уручена Златна плакета Централне изборне комисије БиХ

Сарајево, 06.07.2023. године - Цијенећи напоре и изузетну подршку Високог представника у Босни и Херцеговини Њ.Е. Кристиану Шмиту за унапређења рада Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, по критеријима из члана 3. став (1) тачка д) Правилника о врсти и додјели признања Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је на 45. сједници одржаној 08.06.2023. године донијела одлуку о додјели Златне плакете Њ.Е. Шмиту.

Свечано уручење признања Централне изборне комисије БиХ Високом представнику у БиХ Њ.Е. Кристиану Шмиту уприличено је данас у сједишту Централне изборне комисије БиХ.

Централна изборна комисија БиХ подсјећа на изузетну подршку коју је Високи представник у Босни и Херцеговини пружио током припреме и проведбе Општих избора 2022. године, а посебно имајући у виду деблокаде везане за осигурање средстава за проведбу избора, те у томе смислу омогућавања одржавања избора.

Одредбама члана 1.2а Изборног закона БиХ је императивно прописано да надлежне институције средства за проведбу избора морају осигурати у року од 15 дана од дана расписивања избора. Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је у континуитету позивала доносиоце одлука у Босни и Херцеговини да испуне своју законску обавезу и у законском року осигурају финансијска средства за проведбу Општих избора 2022. године. Неосигурање средстава у законом прописаном року озбиљно је угрозило  изборни процес и довело у питање одржавање Општих избора 2022. године у БиХ.

Обзиром да је Централна изборна комисија БиХ била онемогућена у вршењу својих законских овлаштења, Високи представник је доношењем Одлуке о одобравању расподјеле средстава на име покрића расхода везаних за Опће изборе у Босни и Херцеговини 2022. године, Одлуке којом се доноси Закон о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине и Одлуке којом се доноси Закон о измјенама и допунама Закона о финанцирању институција Босне и Херцеговине омогућио одржавање Опћих избора 2022.године, те онемогућио овакве блокаде у будућности.

Централна изборна комисија БиХ још једном изражава жаљење због тога што надлежни органи Босне и Херцеговине, и поред низа апела, нису поступили у складу са својим обавезама из Изборног закона БиХ.