У Тирани се одржава регионални округли сто о дигитализацији изборног процеса, сајбер сигурности и јачању интеринституционалне сарадње у борби против сајбер пријетњи

Предсједници државних изборних комисија БиХ, Грузије, Црне Горе, Албаније, Косова и Сјеверне Македоније

Тирана, 04.07.2023. године -  У организацији Међународног института за демократију и изборну помоћ (Интернатионал ИДЕА), Централне изборне комисије Албаније и Центрa за владавину права Универзитета у Хелсинкију (Финска) данас је у Тирани почео дводневни регионални округли сто „Дигитализација изборних процеса: Перспективе кибернетичке сигурности и међуинституционалне координације широм Западног Балкана” на којем учествује и др Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.

Др Арнаутовић је учесницима округлог стола пренио искуства Централне изборне комисије БиХ у вези са дигиталним пријетњама и кибернетичким нападима. Истакао је примјере лажних дојава о постављеној бомби које су достављене Централној изборној комисији БиХ у мају и јуну 2022. године путем е-маила с непознате адресе, а имале су за циљ онемогућавање и отежавање реализације  утврђених изборних активности, односно угрожавање припрема изборног процеса у цјелини. Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ је подузела мјере из своје надлежности како би Централна изборна комисија БиХ могла неометано наставити са својим радом. Др Арнаутовић је говорио и о кибернетичким нападима на интернет страницу Централне изборне комисије БиХ али и о компромитовању корисничког налога у сврху слања СПАМ порука када је за само 24 часа забиљеженео 28.000 СПАМ порука.  

Др. Арнаутовић је посебно нагласио потребу за добром међуинституционалном сарадњом Централне изборне комисије БиХ, Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ, Министарства сигурности БиХ, Министарства комуникација и промета БиХ, Министарства вањских послова БиХ и других надлежних институција. Одговорност, способност и стручност која је потребна за заштиту избора од дигиталних пријетњи није само на тијелима за проведбу избора. 

Централна изборна комисија Албаније, Интернатионал ИДЕА и Центар за владавину права Универзитета у Хелсинкију су иницирали размјену искустава између тијела за проведбу избора и других релевантних агенција на Западном Балкану, како би заједнички истражили искуства и најбоље праксе међуинституционалне сарадње у дигитализацији изборних процеса. 

Др Арнаутовић је имао врло корисну размјену мишљења и договора о будућој сарадњи са предсједницима државних изборних комисија Грузије, Црне Горе, Албаније, Косова и Сјеверне Македоније.