Санкционисани чланови бирачких одбора

Сарајево, 03.05.2023. године -  Након што су надлежна тужилаштва донијела одлуке да неће водити кривичне поступке против појединих предсједника и чланова бирачких одбора ангажованих на Локалним изборима 2020. године, Централна изборна комисија Босне и Херцеговине данас је на 35. сједници донијела одлуке из своје надлежности, уз напомену да то није било могуће урадити раније док се по истом не очитују надлежна тужилаштва.

У изборној јединици Мостар санкционисано је 13 бирачких одбора и то предсједници са 800 КМ а чланови бирачких одбора са 600 КМ уз забрану ангажовања у тјелима за проведбу избора на период од 4 године од дана правоснажности одлуке а због погрешно евидентираних резултата по кандидатима и политичким субјектима. Износи изречених новчаних казни су базирани на судској пракси.

Предсједнику и за три члана бирачког одбора на бирачком мјесту 007Б040 у изборној јединици Нови Град изречене су новчане казне (предсједнику 500 КМ и члановима 300КМ)  уз забрану ангажовања у тјелима за проведбу избора на период од 4 године од дана правоснажности одлуке  ради повреда на бирачком мјесту због којих су избори на том бирачком мјесту поновљени.

Због спрјечавања рада изборних посматрача предсједнику и члановима бирачког одбора на бирачком мјесту 038Б018Б у Добоју данас је Централна изборна комисија БиХ изрекла ночане казне (предједнику 800 КМ и члановима 300 КМ) уз забрану ангажовања у тјелима за проведбу избора на период од 4 године од дана правоснажности одлуке.

За четири члана бирачког одбора на бирачком мјесту 074Б014А у Теслићу због неевидентирања изборних резултата на исправан начин изречене су новчане казне у износу од 600 КМ уз забрану ангажовања у тјелима за проведбу избора на период од 4 године од дана правоснажности одлуке.

На бирачком мјесту 077А023 у Завидовићима предсједнику је изречена новчана казна у износу од 500 КМ уз забрану ангажовања у тјелима за проведбу избора на период од 4 године од дана правоснажности одлуке због погрешно евидентираних изборних резултата.

Наведене одлуке Централне изборне комисије БиХ нису правоснажне јер се на њих може изјавити жалба Апелационом одјелу Суда БиХ у року од два дана од дана пријема одлуке.

Данашњу 35. сједницу Централне изборне комисије БиХ можете погледати на линку:

https://www.youtube.com/watch?v=dHT3CvCvEf8