Законски рок за проведбу посредних избора истиче 02. децембра 2022. године

Сарајево, 23.11.2022. године -  У складу са Изборним законом Босне и Херцеговине посредни избори за Дом народа Парламентарне скупшрине БиХ, Дом народа Парламента Федерације БиХ и Вијеће народа Републике Српске спроводе се одмах, а најкасније мјесец дана након објаве потврђених резултата Опћих избора 2022. године.

Централна изборна комисија БиХ подсјећа надлежне органе власти да рок за проведбу наведених посредних избора истиче 02. децембра 2022. године.

У складу са одребама Изборног закона БиХ и Упутства о поступку проведбе посредних избора за органе власти у Босни и Херцеговини обухваћених Изборним законом БиХ, Централна изборна комисија БиХ проводи активности на проведби посредних избора. У току су активности номинације кандидата за посредне изборе,  потписивање изјава о прихватању кандидатуре и провјери испуњавања услова за овјеру номинованих кандидатских листи и кандидата.

Закључно са данашњим даном Централна изборна комисија БиХ је овјерила  кандидатске листе из 4 кантоналне скупштине за избор делегата у Дом народа ПФБиХ  и то из Тузланског кантона, Босанско-подрињског кантона-Горажде, Посавског кантона и Западнохерцеговачког кантона.

Такођер, Централној изборној комисији БиХ су достављене кандидатске листе из Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона, Скупштине Кантона 10 и Скупштине Зеничко-добојског кантона, те су у току активности на комплетирању документације односно потписивању изјава номинованих кандидата из ова три кантона, како би Централна изборна комисија БиХ могла извршити неопходне провјере достављених кандидатских листи и номинованих кандидата.

Још нису достављене кандидатске листе из скупштина Кантона Сарајево, Средњобосанског кантона и Унско-санског кантона.

Народна скупштина Републике Српске је Централној изборној комисији БиХ доставила кандидатске листе за Вијеће народа Републике Српске и тренутно се проводе активности на потписивању изјава номинованих кандидата, како би Централна изборна комисија БиХ након тога могла приступити процедури провјера кандидатских листи и  номинованих кандидата.

На данас одржаној 86. сједници Централна изборна комисија БиХ је, поред осталог, овјерила кандидатске листе за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Данашњу 86. сједницу Централне изборне комисије БиХ можете погледати на линку:

https://www.youtube.com/watch?v=fMcPJ7KVp4c