Почела дистрибуција гласачких листића према општинским/градским изборним комисијама у БиХ

Сарајево, 25.09.2022. године – У складу са Планом Централне изборне комисије Босне и Херцеговине о достави изборног материјала јутрос рано је из складишта Централне изборне комисије БиХ почела дистрибуција осјетљивог изборног материјала , у који спадају и гласачки листићи,  према општинским/градским изборним комисијама у БиХ.

Првог дана дистрибуције осјетљивог изборног материјала 7 (седам) камиона, под полицијском пратњом и надзором службеника Секретаријата Централне изборне комисије БиХ, ће материал доставити у 31 општину/град у Босни и Херцеговини и исти ће уз записник о примопредаји бити предати надлежној општинској/градској изборној комисији.

Планирано је да дистрибуција осјетљивог изборног материјала према општнским/градским изборним комисијама траје 5 (пет) дана, односно задња испорука је планирана за четвртак, 29.09.2022. године.

Општинске/градске изборне комисије предају изборни материjал бирачким одборима дан прије, а најкасније 12 часова прије отварања бирачких мјеста.

У складу са чланом 16. став (4) Правиланика о проведби избора бирачки материjал се у ноћи прије отварања бирачког мјеста чува у закључаним просторијама на локацији бирачког мјеста. Полиција осигурава бирачки материјал у ноћи прије отварања бирачких мјеста на локацијама бирачких мјеста.

Предсједник и чланови бирачког одбора одговорни су за сигурност изборног материјала на бирачком мјесту од тренутка пријема материјала па до завршетка  свих својих дужности након затварања бирачког мјеста, окончања процеса бројања и доставе гласачког материјала општинској/градској изборној комисији.