Изјава предсједника Централне изборне комисије Босне и Херцеговине поводом почетка изборне кампање за Опште изборе у Босни и Херцеговини који ће бити одржани 2. октобра 2022. године

Грађанке и грађани Босне и Херцеговине!

Сутра, 02. септембра, службено почиње изборна кампања за Опште изборе 2022. године, који ће се одржати у недјељу, 02. октобра ове године. Кампања ће трајати до 01. октобра о.г. до 07:00 сати ујутро, када почиње изборна шутња.

Изборна кампања је период у којем политички субјекти на законом утврђен начин упознају бираче и јавност са својим програмом и кандидатима.

Позивам све овјерене политичке субјекте да се придржавају Изборног закона БиХ – да представе своје програме, да воде фер кампању, да не користе језик мржње или језик који би могао изазвати некога да користи силу, да избјегавају дискриминацију, поготово стереотипе о особама супротног спола.

Позивам бираче да дају свој допринос да кампања и цијели изборни процес протекне у демократском окружењу, а посебно младе јер је за будућност наше државе Босне и Херцеговине важно да млади буду укључени у политичке процесе.

Позивам медије да равноправно и фер представљају политичке субјекте и информирају јавност о свим питањима у вези с изборном кампањом и изборним процесом, онако како је то прописано Изборним законом Босне и Херцеговине.

Локалне власти подсјећам да су дужне осигурати равноправан третман политичким субјектима који су овјерени за учешће на изборима у њиховим захтјевима да јавна мјеста и јавне објекте користе у сврху изборне кампање.

 

Користим прилику да политичке субјекте, кандидате и њихове присталице, али и запослене и ангажоване у изборној администрацији подсјетим да није дозвоЉено:

  • - лажно представљање  у име било којег политичког субјекта;
  • - уклањати, прекривати, уништавати или мијењати штампане огласе, постере, плакате или друге материјале који се користе у сврху изборне кампање;
  • -  носити и показивати оружје на политичким скуповима, бирачким мјестима и њиховој околини;
  • -  вршити било какав притисак на новинаре који би им отежао обављање посла у складу с правилима професије и  изборним правилима;

Посебно скрећем пажњу на забрану кориштења говора мржње у кампањи, као сваког облика јавног изражавања или говора који изазива или потиче мржњу, дискриминацију или насиље против било које особе или групе особа, на основу расе, боје коже, националности, спола или вјере, етничког поријекла или било које друге особне карактеристике или оријентације која потиче на дискриминацију, непријатељство и насиље.

То укључује и објаве и кориштење слика, симбола, аудио и видео записа, СМС порука, интернет комуникација, друштвених мрежа и мобилних апликација или других материјала који могу тако дјеловати. 

Истовремено подсјећам и да је  носиоцима извршних функција и мандата забрањена злоупотреба јавних средстава.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине ће имати нулту толеранцију за неприхватљива и законом забрањена понашања у изборној кампањи.

Будимо одговорни за своје поступке и изговорену ријеч.