Др. Ирeнa Хaџиaбдић - предсједница

Докторка правних наука Ирена Хаџиабдић је чланица Централне изборне комисије од 2007. године када ју је на ту дужност именовао Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Од априла 2016. године почео јој је други мандат у Централној изборној комисији, а током протеклог времена била је предсједница два пута - од јануара 2010. до септембра 2011. и од јануара 2017. до септембра 2018. године.

Као чланица ЦИК-а БиХ учествовала је у раду парламентарних међуресорних радних група, а као експертица за изборе представила је своја искуства о провођењу избора и финансирању политичких партија у БиХ на више стручних и научних конференција и радионице.

Од 2001. до 2004. године била је извршна директорка Међународне фондације за изборне системе (ИФЕС) за БиХ.

Од 2002. до 2016. године, на позив УН, ОЕБС ОДИХР (Одељење за изборе Канцеларије за демократске институције и људска права при Организацији за европску безбедност и сарадњу), Националног демократског института (НДИ) и Међународног републиканског института (ИРИ) је чланица тимова за процјену спровођења избора у шеснаест земаља.

У периоду од јуна 2011. до септембра 2012. године била је предсједница Удружења европских изборних званичника (АЦЕЕЕО).

Представљала је Централну изборну комисију БиХ у Извршном одбору АЦЕЕЕО и у Надзорно-ревизијском одбору Асоцијације свјетских изборних тијела (А-ВЕБ) до октобра 2016. године.

Активно је учествовала у оснивању Удружења изборних званичника у БиХ (УИЗБиХ) чији је основни задатак унапрјеђење избора у БиХ и стручно образовање изборне администрације. До именовања за чланицу Централне изборне комисије БиХ (ЦИК БиХ) обављала је функцију извршне директорке овог Удружења.

Године 2014. именована је у Управни одбор Међународне фондације за изборне системе, са седиштем у Вашингтону.

Ауторка је двије књиге, осам публикација и више од двадесет чланака на тему избора у Босни и Херцеговини.

2013. године Центар за парламентарне студије у Лондону (ИЦПС) додијелио јој је међународну награду за изузетна достигнућа у управљању изборима.

У мају 2019. године добила је „Вечерњаков печат за личност године у јавној управи“, а ИФЕС јој је у јуну 2022. доделио награду „Џо С. Бакстер“ за изузетну посвећеност изборном процесу.

Ирена Хаџиабдић рођена је у Зеници 1960. године. Основну школу и гимназију завршила је у Зеници, а дипломирала право на Правном факултету у Београду. Након тога је у Великој Британији завршила постдипломске студије из области „Европске политике, право и менаџмент”. Докторску дисертацију под називом „Европски демократски стандарди и изборни систем Босне и Херцеговине“ одбранила је на Правном факултету у Зеници.

Први радни однос започела је као адвокатска приправница, а потом је радила у Управно-правном одјелу Министарства унутрашњих послова Зеница (ЦСБ Зеница). Од 1997. до 2001. године радила је наизмјенично у Одјелу за изборе и Одјелу за демократизацију Организације за европску безбједност и сарадњу (ОСЦЕ) у Травнику и Зеници.