Odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača
8/13/2018

Sarajevo,13.08.2018.godine –  Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo Odluku  o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za Opće izbore 2018. godine. Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 77.584 birača.      

 

Na istoj sjednici Središnje Izborno povjerenstvo BiH je donijelo i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136   birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava sadrži identičnu adresu u inozemstvu. Te adrese su navedene ovdje.

 

Žalbe na navedenu odluku, koja će večeras biti objavljena na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Središnjeg izbornog povjerenstva BiH do 15.08.2018. godine do 24:00 sati. Žalbe se dostavljaju putem faks aparata na broj +387 33 251 329, putem e-mail adrese [email protected] ili lično u sjedište Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo. Središnje Izborno povjerenstvo BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasuju  izvan BiH, da posjete internet stranicu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i provjere status njihove prijave i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

 

Birači izvan BiH koji su prijave za registraciju dostavili izvan roka ili im je prijava odbijena, ukoliko imaju važeću CIPS-ovu osobnu kartu biračko pravo mogu ostvariti u BiH na dan izbora 7. listopada 2018. godine.

 

Značajan broj birača je dostavio dvije ili više prijava sa različitim adresama u inozemstvu. Središnje Izborno povjerenstvo BiH je uzelo u obzir zadnju navedenu adresu,  zato pozivamo sve birače izvan BiH da provjere adresu na internet stranici SIP BiH i ukoliko je nevalidna adresa da to odmah prijave putem e-maila [email protected] , a najkasnije do 15.08.2018. godine do 24:00 sati.

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH će večeras objaviti novi pregled ovjerenih političkih subjekata i kandidata ali ovog puta po nivoima vlasti. Pozivamo političke subjekte i kandidate da još jednom provjere svoje podatke i da eventualne tehničke greške dostave u naredna 24 sata.

 

Aktuelno

Posredni izbori

7.12.2018

Stav SIP BiH

9.5.2018

Zaključak

25.10.2018