Priopćenja za javnost A- A+

Lokalni izbori 2020 u Gradu Mostaru-osnovne informacije

18.12.2020
    s
  • Lone Tree Yellowstone
  • Lone Tree Yellowstone
  • Lone Tree Yellowstone
  • Lone Tree Yellowstone

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se  u nedjelju, 20.12.2020. godine. Izbori se održavaju u uslovima epidemije Covid-19. Poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

 

Biračka mjesta su otvorena od 07:00 do 19:00 sati. Uz pokazivanje jednog od važećih bh identifikacionih dokumenata (osobna karta, vozačka dozvola, putovnica) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasovanje. Tajnost glasovanja je osigurana na biračkom mjestu.

 

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete web stranicu SIP BiH www.izbori.ba i otvore link „Da li ste registrirani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB). Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta 0,10KM+PDV.

 

Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to  u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u 6 izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika.  To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega: 22 političke stranke, 4 neovisna kandidata, 4 koalicije i jedna (1)  lista neovisnih kandidata, odnosno ukupno 370 kandidata.

Središnji birački popis za Lokalne izbore u Gradu Mostaru je zaključen dana, 11.11.2020. godine sa stanjem na dan, 05.11.2020. godine u 24:00 sata  i u isti je uspisano 100.864 birača od čega: 96.797 birača koji glasuju na redovitim biračkim mjestima, 48 birača za glasuju u odsustvu, 34 za glasovanje osobno za općinu iz 1991. godine, i 3.985 birača za glasovanje putem pošte. 

Glasaće se na 150 redovitih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima a formirano je i 20 redovitih mobilnih timova. Posebne COVID-19 mobilne timove do dana izbora imenuje Gradsko izborno povjerenstvo Mostar i njihov broj zavisi od broja odobrenih zahtjeva za glasovanje putem takvih mobilnih timova.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je za promatranje izbora u Gradu Mostaru akreditiralo ukupno 361 promatrača (5 promatrača političkih subjekata za prmatranje GCB i CIK BiH; 302 promatrača udruga građana; 54 međunarodna promatrača) a Gradsko izborno povjerenstvo Mostara je akreditiralo 1.356 promatrača političkih subjekata.

 

Izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 promatrača.

 

U subotu, 19.12.2020. godine u 07:00 sati počinje izborna šutnja i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19:00 sati u nedjelju, 20.12.2020. godine.

 

U tom periodu  političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, a zabranjeno je i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. 

 

Priopćenja za javnost

Veleposlanica Kraljevine Španije

Novoimenovana veleposlanica Kraljevine Španije u BiH Nj.E. Mar

Uskraćeno pravo kandidiranja na

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je na 76. s

Trening trenera izbornih povjere

U okviru zajedničkog projekta Vijeća Evrope i Središnjeg izbor

Delegacija Evropskog parlamenta

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH gdin Željko B

Za glasovanje iz inozemstva na p

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 75. sjenici održanoj

Stupio na snagu novi Naputak o u

Ovim putem obavještavamo javnost, skupštine općina/grad

Ždrijebanje političkih subjekata

Sukladno Izbornomm zakonu BiH i Naputku o postupku ždrijebanja politi

Sastanak Bakalar-Field

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH gdin Željko B

Ovjerena jedna koalicija za učeš

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 72. sjednici održanoj

Ovjereno 16 političkih subjekata

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 70. sjednici održanoj

Prijevremeni izbori za gradonače

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas je do

Objavljena Izvješća o izvršenoj

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 67. sjednici održanoj

30. godišnja Konferencija Udruge

U periodu od 28. do 30. rujna ove godine u Rumuniji (Bukurešt)

dd