Održana 41. sjednice Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 25. kolovoz 2022. godine  - Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici zaključilo i potvrdilo Centralni birački spisak za Opće izbore 2022. godine u Bosni i Hercegovini koja će biti održani 02. listopada 2022. godine.

Ukupan broj birača upisanih u izvode iz Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine,  sa stanjem na dan 18.08.2022. godine u 24:00 sata, je 3.368.666.

Donesene su i tri odluke o sankcioniranju političkih subjekata zbog kršenja članka 16. 14 (stavak 3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na koje je moguće uložiti žalbu.

Sve ranije odluke ove vrste, a do sada je izrečeno deset novčanih kazni u rasponu od 1.000 do 4.000 KM,  potvrdio je Sud BiH.

Centralna izborna komisija BiH je danas odobrila tekst, sadržaj i formu Priručnika za rad biračkih odbora u Bosni i Hercegovini, Priručnika za rad biračkog odbora na biračkom mjestu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine, Priručnika za rad kontrolora izbornih rezultata, Praktikuma za izbornu komisiju osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini i Vodiča za političke stranke o financiranju i financijskom izvještavanju.

Sastanku su nazočili predstavnici OESS-ove misije Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).