Делегација Централне изборне комисије БиХ на 11. засједању Извршног одбора Свјетског удружења изборних тијела (А-ВЕБ)

Картагена де Индиас, 13.07.2023. године -  Делегација Централне изборне комисије БиХ у саставу др Суад Арнаутовић, предсједник и госп. Владо Рогић, члан Централне изборне комисије БиХ учествовала је на 11. засједању Извршног одбора Свјетског удружења изборних тијела (А-ВЕБ) које је одржано од 11.- 13. јула 2023. године у Картагена де Индиас, Колумбија.

А-ВЕБ  је Свјетско удружење изборних тијела које окупља 119 изборних тијела из 110 земаља. Босна и Херцеговина је стална чланица Извршног одбора А-ВЕБ којег, такођер, чине представници из Африке, Америке, Азије, Европе и земаља Океание.

Др Арнаутовић је једини члан Извршног одбора А-ВЕБ из Европе.

На 11. засједању Извршног одбора  А-ВЕБ разматрано је више питања из надлежности овог највишег свјетског стручног тијела изборних званичника, међу којима су извјештаји о раду и финансијском пословању, планови рада у 2023. и 2024. години,  имплементација ИСО стандарда у изборном процесу, те пројекти које је предложила Изборна комисија Јужноафричке Републике. 

На сједници је најдужа дискусија вођена о статусу државних изборних комисија Руске Федерације и Бјелорусије, те о захтјеву Централне изборне комисије Украјине за искључење ових изборних комисија из Свјетског удружења. Коначна одлука о томе ће бити донесена на засједању Генералне скупштине А-ВЕБ.

На Конференцији под насловом “Глобални поглед  на изазове регионалних избора 2023. “ разматрана су питања дигитализације изборног процеса, обавезног гласања, учешћу жена у изборном процесу, израде комуникацијске стратегије и друга стручна питања из области избора.