Новац у политици

Кишињев, 07.07.2023. године -  У организацији Уреда ОСЦЕ-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) у партнерству са Централном изборном комисијом Молдавије, Међународним институтом за демократију и изборну помоć (Интернатионал ИДЕА), Међународном фондацијом за изборне системе (ИФЕС), Националним демократским институтом (НДИ) и Међународним републичким институтом (ИРИ) данас је у Молдавији (Кишињев) завршена дводневна регионална конференција „Новац у политици;  финансирање онлине кампања; изазови и рјешења” на којој су у име Централне изборне комисије Босне и Херцеговине учествовале чланице др Ирена Хаџиабдић и гђа Вања Бјелица-Прутина.

Конференцију у Кишињеву је отворила гђа Маиа Санду, предсједница Молдавије.

Сврха конференције је била размјена знања и искустава у рјешавању изазова које доноси дигитализација и онлине кампања у оквиру финансирања изборних кампања. Учесници су размотрили главне трендове и идентификовали ефикасна рјешења и преносиве праксе у заштити интегритета финансирања политичких и изборних кампања у дигиталном добу.

Недовољна регулатива и надзор над интегритетом финансирања изборних кампања је дугогодишњи глобални изазов. Тијела за надзор политичких финансија и актери цивилног друштва широм свијета суочавају се са сличним изазовима у обезбјеђивању да онлине кампање буду у складу са демократским стандардима који омогућавају једнакост такмичара, принципе слободног и поштеног гласања, транспарентност и одговорност са аспекта улоге новца у политици.

Ова дводневна регионална конференција је окупила агенције за надзор финансирања изборних кампања, представнике цивилног друштва, политичке странке, међународне организације, представнике онлине платформи, као и стручњаке за изборе и медије из Источне Европе.