Избори у вријеме кризе: изазови и могуćности

Берн, 09.05.2023. године - У организацији Парламентарне скупштине Савјета Европе данас је у Берну у сарадњи са швицарским парламентом почела дводневна Конференција „Избори у вријеме кризе: изазови и могуćности“. На позив Тинија Кокса, председника Парламентарне скупштине Савјета Европе и Мартина Кандинаса, предсједника Националног вијећа Швицарске на конференцији учествују др Суад Арнаутовић, предсједник и др Ирена Хаџиабдић, чланица Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.

Слободни и поштени избори су темељ на којем се граде наше демократије. Ипак, организатори избора суочавају се са новим драматичним притисцима – било да се ради о здравственим пандемијама као што је Цовид-19, повратку рата у Европу или терористичким нападима и природним катастрофама. И док технологија обеćава нове или репрезентативније начине гласања, она доноси и опасности, пошто моćни сајбер алати проширују простор за дезинформације и манипулацију на изборима.

Ова парламентарна конференција на тему „Избори у вријеме кризе: изазови и могуćности“ пружа прилику да се истражи утјецај ових недавних криза на одржавање избора и да се дефинишу политике које могу ефикасно да ојачају отпорност демократских институција на ванредне ситуације. Учесници ćе такође тражити начине да изборне процесе учине прилагодљивијим у свијету који се брзо мијења, истовремено штитеćи интегритет гласања.