Посматрање верификације бирача путем електронског уређаја и скенирања гласачких листића у Грузији

Сарајево, 03.05.2023. године -  У оквиру међународне посматрачке мисије др Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине и гдин Владо Рогић, члан Централне изборне комисије БиХ су посматрали ванредне изборе за локалне органе власти у Грузији одржане у суботу, 29.04.2023. године.

Посматрање наведених избора је било посебно значајно због употребе нових технологија на бирачким мјестима и могућност њихове примјене на изборима у Босни и Херцеговини. Наиме на бирачким мјестима у Грузији су кориштена три сегмента нових технологија и то: електронска идентификација и верификација бирача, скенирање гласачких листића (по два скенера на сваком бирачком мјесту) и брз трансфер изборних резултата са бирачког мјеста до централног сервера.

Након изборног дана др Арнаутовић је у оквиру брифинга посматрачке мисије изнио прелиминарну оцјену ванредних избора у Грузији са посебним освртом на употребу нових технологија и могућности примјене исте или сличне технологије у Босни и Херцеговини.

Током боравка у Грузији одржан је низ билатералних састанака Централне изборне комисије БиХ са државним изборним комисијама Србије, Грузије, Албаније, Молдавије, Казахстана, Киргистана, Филипина и Естоније на којима су договорени модели будуће сарадње тијела за провођење избора.

 

* * *

У организацији Уреда ОСЦЕ-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) у Скопљу је 26. и 27.04.2023. године одржана међународна конференција у оквиру пројекта подршке изборним реформским процесима на Западном Балкану на којој су у име Централне изборне комисије Босне и Херцеговине учествовали чланови Жељко Бакалар и Јован Калаба.

Гдин Бакалар је излагао на панелу о ефикасном рјешавању изборних спорова и то конкретно о мапирању структурних изазова уочених у законодавству и пракси приликом рјешавања изборних спорова у Босни и Херцеговини са аспекта Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.

Конференцији у Скопљу су присуствовали представници изборних комисија земаља Западног Балкана, невладиних организација, представници правосуђа из регије који одлучују у изборном процесу и експерти ОДИХР-а.