Подршка изборним реформама на Западном Балкану

Сарајево, 21.02.2023. године -  Данас је у главном граду Републике Пољске у Варшави  у организацији Уреда ОСЦЕ-а за демократске институције и људска права (ОДИХР-а) почела дводневна конференција (радионица) „Организације цивилног друштва и праćење изборних препорука“ . Догађај се организује у оквиру пројекта „Подршка изборним реформама на Западном Балкану“ који финансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција.

На конференцији учествују представници грађанских група за посматрање избора, активисти и цивилно друштво, представници органа за провођење избора и представници међународних донаторских организација активних на Западном Балкану.

У име Централне изборне комисије Босне и Херцеговине  на конференцији учествују др Суад Арнаутовић, предсједник и гдин Жељко Бакалар, члан Централне изборне комисије БиХ. Др Арнаутовић је говорио на панелу о испуњавању изборних препорука, међународним стандардима, методолошким побољшањима и најбољим праксама. Догађај ће у будућности послужити као платформа за размену знања о кључним изазовима и могуćностима за ангажовање цивилног друштва у праćењу избора, као и за доношење закључака о томе како да консолидују своје присуство и одрживост током изборног циклуса као кључних актера у изборној реформи и промоцији демократије широм Западног Балкана.

Конференција ćе произвести закључке за наставак активности учесника о томе како осигурати конзистентну размјену и подршку ангажовању цивилног друштва у изборној реформи, те како ојачати постојеćа партнерства.