Уручена Увјерења о додјели мандата новоизабраним посланицима у Скупштини Средњобосанског кантона

Сарајево, 22.11.2022. године -  Данас је одржана конститутивна сједница Скупштине Средњобосанског кантона.

Увјерења о додјели мандата новоизабраним посланицима су уручили др Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, др Ахмет Шантић и гдин Жељко Бакалар, чланови Централне изборне комисије БиХ. Скупштина Средњобосанског кантона има 30 посланика.

У наредним данима слиједи заједничка активност Централне изборне комисије БиХ и Скупштине Средњобосанског кантона која се односи на избор делегата у Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине. Према Упутству о поступку проведбе посредних избора за органе власти у Босни и Херцеговини обухваћених Изборним законом Босне и Херцеговине из Скупштине Средњобосанског кантона бира се осам делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ, укључујући два из реда бошњачког, четири из реда хрватског, једног из реда српског народа и једног из реда осталих. У складу са одредбама Изборног закона БиХ та активност треба бити завршена у року од мјесец дана од дана потврђивања изборних резултата, а то значи најкасније до 02. децембра 2022. године.

Изабрани званичници дужни су у року од 30 дана од дана објаве потврђених резултата у „Службеном гласнику БиХ“, извршити електронски унос података у образац Изјаве о имовинском стању путем апликације која је објављена на интернет страници Централне изборне комисије БиХ. Попуњени образац изјаве изабрани званичник доставља Централној изборној комисији БиХ у електронској форми, за што се користи апликација, а потом се имовински картон штампа и потписан доставља Централној изборној комисији БиХ на верификацију.

Др Арнаутовић, др Шантић и гдин Бакалар су честитали новоизабраним посланицима на изборном успјеху и освојеним мандатима.