Уручена Увјерења о додјели мандата новоизабраним посланицима у скупштинама Зеничко-добојског и Западнохерцеговачког кантона

Сарајево, 21.11.2022. године -  Данас су одржане конститутивне сједнице скупштина Зеничко-добојског кантона и Западнохерцеговачког кантона.

Увјерења о додјели мандата новоизабраним посланицима у Скупштини Зеничко-добојског кантона су уручили др Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине и гдин Жељко Бакалар, члан Централне изборне комисије БиХ, док је посланицима у Скупштини Западнохерцеговачког кантона Увјерења о додјели мандата уручио гдин Владо Рогић, члан Централне изборне комисије БиХ. Скупштина Зеничко-добојског кантона има 35 а Скупштина Западнохерцеговачког кантона 23 посланика.

У наредним данима слиједи заједничка активност Централне изборне комисије БиХ и кантоналних скупштина која се односи на избор делегата у Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине. Према Упутству о поступку проведбе посредних избора за органе власти у Босни и Херцеговини обухваћених Изборним законом Босне и Херцеговине из Скупштине Зеничко-добојског кантона се бира девет делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ, укључујући четири из реда бошњачког, два из реда хрватског, два из реда српског народа и једног из реда осталих. Из Скупштине Западнохерцеговачког кантона се бира седам делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ укључујући једног из реда бошњачког народа, четири из реда хрватског, једног из реда српског народа и једног из реда осталих. У складу са одредбама Изборног закона БиХ та активност треба бити завршена у року од мјесец дана од дана потврђивања изборних резултата, а то значи најкасније до 02. децембра 2022. године.

Изабрани званичници дужни су, у року од 30 дана од дана објаве потврђених резултата у „Службеном гласнику БиХ“, извршити електронски унос података у образац Изјаве о имовинском стању путем апликације која је објављена на интернет страници Централне изборне комисије БиХ. Попуњени образац изјаве изабрани званичник доставља Централној изборној комисији БиХ у електронској форми, за што се користи апликација, а потом се имовински картон штампа и потписан доставља Централној изборној комисији БиХ на верификацију.

Др Арнаутовић, гдин Жељко Бакалар и гдин Владо Рогић су честитали новоизабраним посланицима на изборном успјеху и освојеним мандатима.