Уручена Увјерења о додјели мандата новоизабраним посланицима у скупштинама Унско-санског и Кантона 10

Сарајево, 14.11.2022. године -  Данас су одржане конститутивне сједнице скупштина Унско-санског кантона и Кантона 10.

Увјерења о додјели мандата новоизабраним посланицима у Скупштини Унско-санског кантона је уручио др Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине док је посланицима у Скупштини кантона 10 Увјерења о додјели мандата уручио гдин Владо Рогић, члан Централне изборне комисије БиХ. Скупштина Унско-санског кантона има 30 а Скупштина Кантона 10 има 25 посланика.

У наредним данима слиједи заједничка активност Централне изборне комисије БиХ и кантоналних скупштина која се односи на избор делегата у Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине. Према Упутству о поступку проведбе посредних избора за органе власти у Босни и Херцеговини обухваћених Изборним законом БиХ из Скупштине Унско-санског кантона се бира осам делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ, укључујући три из реда бошњачког, једног из реда хрватског, три из реда српског народа и једног из реда осталих. Из Скупштине Кантона 10 се бира девет делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ укључујући једног из реда бошњачког народа, три из реда хрватског, четири из реда српског народа и једног из реда осталих. У складу са одредбама Изборног закона БиХ та активност треба бити завршена у року од мјесец дана од дана потврђивања изборних резултата, а то значи најкасније до 02. децембра 2022. године.

Изабрани званичници дужни су, у року од 30 дана од дана објаве потврђених резултата у „Службеном гласнику БиХ“, извршити електронски унос података у образац Изјаве о имовинском стању путем апликације која је објављена на интернет страници Централне изборне комисије БиХ. Попуњени образац изјаве изабрани званичник доставља Централној изборној комисији БиХ у електронској форми, за што се користи апликација, а потом се имовински картон штампа и потписан доставља Централној изборној комисији БиХ на верификацију.

Др Арнаутовић и гдин Владо Рогић су честитали новоизабраним посланицима на изборном успјеху и освојеним мандатима.