Изазови и добре праксе електронске идентификације бирача

Сарајево, 21.09.2022. године – Делегација Централне изборне комсије Босне и Херцеговине, коју чине предсједник др. Суад Арнаутовић и чланови др. Ирена Хаџиабдић и Жељко Бакалар, присуствовала је дводневној радионици о изазовима електронске идентификације бирача коју је организовала Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) у оквиру пројекта ОЕБС-а/ОДИХР-а „Подршка изборним реформама на Западном Балкану“ .

Назив радионице је „Регионалне перспективе електронске идентификације бирача – изазови и добре праксе“, а фокус дебате био је на законском оквиру неопходном за успостављање система електронске идентификације бирача укључујући међународне стандарде и добре праксе за процес ажурирања и заштиту података.

Предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине др. Суад Арнаутовић је у свом реферату представио портал е-Избори и досадашње активности Централне изборне комисије БиХ на унапрјеђењу изборног процеса у БиХ. Он је истакао да Централна изборна комисија Босне и Херцеговине, уз финансијску и техничку подршку Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, у првој половини 2023. године планира имплементацију двокомпонентног пилот-пројекта. Циљ пилот-пројекта је, уз коришћење система електронске идентификације бирача, спрјечавање злоупотреба у вези са идентитетом бирача као што су гласање у име другог лица, вишеструко гласање и злоупотреба гласања након затварања бирачких мјеста, као и бржи пријенос изборних резултата са бирачких мјеста у општинске/градске изборне комисије и Централну изборну комисију Босне и Херцеговине (Главни центар за бројање).

Пилот пројекат ће бити имплементиран на 165 бирачких мјеста у десет изборних јединица широм Босне и Херцеговине.

Делегација Централне изборне комисије Босне и Херцеговине искористила је боравак у Тирани за састанке са предсједницима државних изборних комисија из Албаније, Црне Горе, Македоније, Косова, са представницима Изборне комисије Републике Србије, као и са ОЕБС/ОДИХР-овим експертима за  изборе.

На позив предсједника Централне изборне комисије Албаније Илирјана Целибашија, делегација Централне изборне комисије Босне и Херцеговине посјетила је и сједиште Централне изборне комисије Албаније.