Именовано руководство Главног центра за бројање

Сарајево, 28.07.2022. године – Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је на 36. сједници одржаној 28.07.2022. године, поред осталог, именовала директора и замјенике директора Главног центра за бројање за проведбу Општих избора у Босни и Херцеговини заказаних за недјељу, 02.10.2022. године. За директора је именован Горан Мишковић, а замјеници директора су Ермин Кос, Ади Агић и Бојан Симовић .

Примљена је к знању и информација о обради пријава за гласање изван БиХ. Према информацији, обрада пријава је при крају, и до сада услове за гласање изван БиХ испуњава око 68.000 бирача.

Данас је Централна изборна комисија БиХ усвојила Извјештај о реализацији едукације и информисање бирача изван БиХ. Наиме шест тимова је у јуну и јулу посјетило 15 дипломатско-конзуларних представништава Босне и Херцеговине у Европи. Централна изборна комисија БиХ је, у складу са Изборним законом БиХ, ове посјете организовала у сарадњи  са Министарством вањских послова БиХ. Осим едукације бирача изван БиХ циљ наведених активности је био и провјера услова за отварање бирачких мјеста у дипломатско-конзуларним представништвима Босне и Херцеговине, поготово имајући у виду чињеницу да се за ове изборе повећао интерес за гласање у ДКП-има.

Централна изборна комисија БиХ је изразила захвалност Високом представнику међународне заједнице у БиХ гдину Кристијану Шмиту на доношењу Одлуке којом се доноси Закон о измјенама и допунама Изборног закона БиХ. У вези са наведеном одлуком усвојени су и закључци према којим се задужују службе у Секретаријату ЦИК БиХ да проведу одређене активности до ступања на снагу Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ.

Др Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије БиХ је нагласио да је господин Шмит обавио консултације са Централном изборном комисијом БиХ, што је изузетно битно, јер сва рјешења која се донесу требају бити и проводива. А ова рјешења су итекако проводива и ова Централна изборна комисија БиХ има капацитет да их проведе, истакао је др Арнаутовић.

Данашњу сједницу Централне изборне комисије БиХ можете погледати на јутјубе каналу Централне изборне комисије БиХ:

https://www.youtube.com/watch?v=gGmb2Gmkx1c