Пријаве бирача за гласање изван БиХ и отклањање недостатака у пријави

Сарајево, 20.07.2022. године – У складу са Упутством о роковима и редослиједу изборних активности за Опште изборе 2022. године који ће се одржати у недјељу, 02. октобра 2022. године рок за подношење пријава за гласање изван БиХ истекао је 19. јула 2022. године у поноћ.  

Путем апликације е-Избори налог је отворило око 88.000 особа од чега око 10.000 особа није завршило поступак пријаве, иако су по два пута били обавијештени на маил да заврше поступак пријаве, те такве пријаве неће бити разматране.

Обзиром да су се, осим електронски, пријаве могле поднијети и путем телефакса, на тај начин је примљено око 1.400 пошиљки које су у обради (постоји могућност да има дуплих пријава, за више особа у једној пошиљци и слично).

Око 20.000 пријава бирача за гласање изван БиХ су тренутно у поступку обраде.

Бирачи којима се пријава обрађује након 19. јула и чија пријава садржи недостатке ће бити обавијештени на маил да у року од два дана од дана пријема обавијести отклоне недостатке у пријави,  уз напомену да ће ту могућност имати само једном у оквиру та два дана и да прије него што означе рубрику „пошаљи захтјев“ провјере да ли су отклонили наведене недостатке. Након једне пружене прилике за отклањање недостатака њихов налог ће бити „закључан“.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине у овом тренутку, док још траје обрада пријава за гласање изван БиХ, не може објавити прецизне податке о броју пријава које испуњавају или не испуњавају услове, као ни статистике по државама и друге статистике.