Активности чланова Централне изборне комисије БиХ на едукацији невладиног сектора

На панел дискусији коју  је 02. јула 2022. године у Неуму организовао Међународни републикански институт (ИРИ) на тему “У сусрет изборима: Општи избори у БиХ – изазови и прилике”, као један од панелиста учествовао је и др Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.

О улози Централне изборне комисије БиХ у периоду политичких напетости и о повјерењу грађана у изборни процес, поред осталог се  дискутирало у панелу на којем је учествовао др Арнаутовић.

Панел дискусија је одржана у оквиру ИРИ-евог Института за напредно лидерство у политици (Адванцед Леадерсхип ин Политицс Институте – АЛПИ) који окупља младе политичаре/ке из 12 политичких странака с циљем успостављања платформе за њихову сарадњу. Кроз овај интерактиван, динамичан и садржајно квалитетан програм настоји се оснажити младе да буду у могућности јасно дефинисати своје ставове, аргументовано дискутовати са колегама из других политичких странака те водити конструктиван дијалог и критички промишљати о различитим темама.

У организацији Вестминстер фондације за демократију на Јахорини се 02. и 03. јула 2022. године одржава конференцију под називом „У сусрет Изборима 2022: Да ли су правила иста за све?“.

Вања Бјелица Прутина, чланица Централне изборне комисије БиХ је учествовала у отварању конференције на којој је вођена дискусија о томе да ли жене и мушкарци имају исте стартне позиције и једнаке прилике током предизборне кампање, те са којим се изазовима жене сусрећу у политици, али и на који начин мушкарци могу бити савезници у том процесу.

Централна изборна комисија БиХ је препознала значај конференције и питања која се њоме покрећу.

Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) одржао је у Сарајеву 28. и 29. јуна 2022. године обуку за 76 посматрача који ће пратити предизборне активности у периоду од три мјесеца прије одржавања Општих избора у БиХ 2022. године.

Поред представника ТИ БиХ-а, који су посматраче детаљније упознали са методологијом мониторинга, посматрачи су имали прилику чути више о законском оквиру и примјерима из праксе од чланица Централне изборне комисије БиХ Др. Ирене Хаџиабдић и Вање Бјелица-Прутине.

Посматрачи ће вршити праћење институција и образаца понашања кандидата и званичника прије и током изборне кампање, са циљем да уоче и документују потенцијално кориштење јавних средстава и позиција на власти у сврху изборне промоције, али и остале видове злоупотреба и кршења изборног законодавства.

Претходно наведене активности потврђују опредјељеност Цернтралне изборне комисије БиХ да сарадњи са невладиним организацијама посвети значајну пажњу и да ту сарадњу подигне на виши ниво.