Завршена дводневна конференција “Одговор сектора казненог правосуђа на пријетње исправности и интегритету избора”

У организацији Уреда Савјета Европе у Сарајеву и Мисије ОСЦЕ-а у БиХ на Илиџи је данас, 25.06.2022. године завршена двоедневна конференција “Одговор сектора казненог правосуђа на пријетње исправности и интегритету избора”.

Први пут у Босни и Херцеговини расправу о “изборним преварама” су водили стручњаци из правосудних институција, полицијских агенција и Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.

Циљ конференције је био расправа о функционалној координацији између правосудних институција, полицијских агенција и тијела за проведбу избора, као и расправа о истрагама и кривичним гоњењима у вези са изборним преварама.

Као резултат конференције усвојени су закључци од којих издвајамо: потребно је именовати контакт особе у свим тужилаштвима и полицијским агенцијама за комуникацију и сарадњу са Централном изборном комисијом БиХ, тужилаштва у БиХ ће са надлежним полицијским агенцијама а кроз рад оперативних форума за сарадњу одржати састанак и направити план проактивног дјеловања и активности које ће се проводити како би се обезбиједио адекватан одговор на евентуалне злоупотребе у току изборног процеса, предлаже се и одржавање посебног састанка Стратешког форума за сарадњу тужилаштава и полицијских агенција на којем ће се разматрати сва актуелна питања из ове области и предложити конкретне мјере и активности на стратешком нивоу.

Централну изборну комисију БиХ су представљали др Суад Арнаутовић, предсједник и гђа Вања Бјелица-Прутина, чланица ЦИК БиХ.

ЗАКЉУЧЦИ са Конференције: „Одговор сектора кривичног правосуђа на пријетње исправности и интегритету избора“ 23.-25.6.2022. године