Потписана заједеничка изјава „Заједно против говора мржње“

Сарајево, 21.06.2022. године -  По овлаштењу предсједника, данас је гђа Вања Бјелица-Прутина, чланица Централне изборне комисије Босне и Херцеговине у Дому Уједињених Нација у Сарајеву у име Централне изборне комисије БиХ потписала заједничку изјаву “Заједно против говора мржње”. Осим Централне изборне комисије БиХ изјаву су потписали представници Регулаторне агенције за комуникације БиХ, Агенције за равноправност сполова БиХ и Институције омбудсмена за људска права БиХ.

Институције потписнице изјаве су потврдиле преданост и одлучност да се боре и осуде све облике говора мржње, на било којој основи, у складу са њиховим надлежностима и међународним нормама и стандардима људских права.

У изјави је изражена преданост јачању међусобне сарадње, те је истакнуто опредјељење за сарадњу са организацијама цивилног друштва, како би се подигла свијест о говору мржње и његовим посљедицама и како би се ујединиле снаге у спречавању и борби против говора мржње.

Гђа Бјелица-Прутина је пренијела поруку др. Суада Арнаутовића, предсједника Централне изборне комисије БиХ који је нагласио важност подизања свијести и едукације бирача и најшире јавности, како би препознали све облике говора мржње испољене од стране политичких званичника, кандидата и њихових присталица. Сузбијање говора мржње за циљ има јачање толеранције у друштву и пријеко потребан развој и напредак демократских процеса. 

На овај начин Централна изборна комисија БиХ је јос једном потврдила своју снажну опредјељеност за борбу против говора мржње, а у складу са својим овлаштењима, те политику нулте толеранције у односу на говор мржње.