Телекомуникационе услуге као подршка изборном процесу

Сарајево, 11.05.2022. године – На иницијативу Централне изборне комисије БиХ данас је одржан састанак чланова Централне изборне комисије БиХ са представницима три јавна телекомуникациона оператера у Босни и Херцеговини (БХ Телеком, ЈП Хрватске телекомуникације и М:тел).

 

Тема састанка су биле телекомуникационе услуге које могу бити подршка успјешном одвијању изборног процеса у Босни и Херцеговини.

 

Централна изборна комисија БиХ је посебно била заинтересована за информације  о могућностима кориштења „клоуд“ капацитета оператера и могућност да се путем СМС порука шаљу обавијести бирачима у Босни и Херцеговини који имају претплату на мобилне уређаје, о локацији бирачких мјеста, регистрацији бирача и датуму одржавања избора.

 

Иначе, „Клоуд компутинг“ је револуционарни концепт који нуди нови начин приступа личним подацима и апликацијама, који више нису смјештени на рачунару већ у “облаку” – што значи да програму, евиденцијама и документацији можете приступити с већег броја уређаја, у било које вријеме и с различитих локација. Све што је потребно је интернет веза.

 

Уколико се Централна изборна комисија Босне и Херцеговине одлучи за кориштење неке од услуга јавних телекомуникационих оператера у Босни и Херцеговини јавност ће бити благовремено информисана.