Општи избори у Босни и Херцеговини ће се одржати у недјељу, 2.10.2022. године

Сарајево, 04.05.2022. године - Централна изборна комисија БиХ је на данашњој сједници донијела Одлуку о расписивању и одржавању Општих избора у Босни и Херцеговини 2022. године. Избори ће се одржати у недјељу, 2. октобра ове године.

Непосредни избори су расписани за:

  • Предсједништво Босне и Херцеговине,
  • Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине,
  • Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине,
  • Народну скупштину Републике Српске,
  • Предсједника и потпредсједнике Републике Српске и
  • Скупштине кантона у Федерацији Босне и Херцеговине.

 

За Одлуку о расписивању и одржавању Општих избора у Босни и Херцеговини 2022. године је гласало 6 од 7 чланова Централне изборне комисије БиХ. Др Ахмет Шантић је за наведену одлуку гласао коресподентно (телефонски), што је у складу са Пословником о раду Централне изборне комисије БиХ.

 

Планирано је да предстојећи избори коштају око 11.728.000,00 КМ. Према одредбама члана 1.2а Изборног закона БиХ надлежне институције средства за спровођење избора морају осигурати у року од 15 дана од дана расписивања избора, односно до 19. маја.

 

Централна изборна комисија БиХ усвојила је Одлуку o закључивању Централног бирачког списка, а са стањем на дан 3.5.2022. године у 24.00 сата према којој је  у Централни бирачки списак уписано 3.371.487  бирача.

 

Данас је Централна изборна комисија БиХ усвојила и Упутство о роковима и редослиједу изборних активности за Опште изборе 2022. године који ће се одржати у недјељу, 2. октобра 2022. године. Наведено Упутство, као и сви акти битни за одржавање Општих избора 2022. године бит ће објављени на интернет страници Централне изборне комисије БиХ под линком “Општи избори 2022”.

 

Јавности је представљена апликација „е-Избори“ и електронски начин пријављивања бирача за гласање изван БиХ која ће бити активна од данас. Објављен је видео спот на YouTube каналу и Веб страници Централне изборне комисије БиХ са јасним упутама за кориштење апликације. Такође, на самом порталу „е-Избори“ постоји корисничко упутство. Веб апликација „е-Избори“ је развијена уз подршку Мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини.