Održana radionica „Pilotiranje izbornih tehnologija“

Sarajevo, 20.11.2023. godine – Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas je u svom Centru za edukaciju organiziralo jednodnevnu radionicu  „Pilotiranje izbornih tehnologija“. Radionica je organizirana uz tehničku i ekspertsku pomoć Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES).

Cilj radionice je bio stjecanje uvida u trenutni status i implemetaciju  projekta “Potpora EU za pilot projekat za Središnje izborno povjerenstvo BiH”, kao razmjena najboljih praksi i naučenih lekcija iz drugih zemalja iz područja uvođenja novih tehnologija u izborni proces. Radionica je bila namijenjena službenicima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, članovima Radne grupe za integritet izbornog procesa, kao i ostalim zainteresiranim ekspertima  IDDEEA-e, Misije OSCE-a u BiH i drugim.

Dr. Suad Arnautović,  predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH  je u uvodnom obraćanju  pored ostalog istakao i važnost kampanje informiranja jer javnost treba biti upoznata sa načinom funkcioniranja nove IT opreme i benefitima za izborni proces i sve sudionike izbornog procesa. Kazao je da ne očekuje da će pri pilotiranju novih tehnologija sve biti idealno, ali se nada da će birači, politički subjekti i šira javnost prepoznati sve prednosti korištenja novih tehnologija u izbornom procesu. 

Voditelj radionice je bio Matt Bailey, IFES-ov stručnjak za izbornu tehnologiju.