Središnje izborno povjerenstvo BiH i IDDEEA o novim tehnologijama u izbornom procesu

Sarajevo, 25.07.2023. godine – Jučer je u Sarajevu održan radni sastanak rukovodstva Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka sa predstavnicima Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali dr. Suad Arnautović,  predsjednik i članovi CIK BiH gdin Vlado Rogić, dr. Ahmet Šantić, gdin Željko Bakalar i gdin Jovan Kalaba sa saradnicima i predstavnici Agencije na čelu sa direktorom, prof.dr. Almirom Badnjević i načelnikom Regionalnog centra Sarajevo, gdinom Vujica Draženom.

Na sastanku se razgovaralo o projektu “Podrška EU za pilot projekat za Središnje izborno povjerenstvo BiH”, aplikaciji za pasivnu registraciju birača, Jedinstvenoj metodologiji i programu obrade i vođenja evidencija Središnjeg biračkog popisa što je zajednički dokument Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i IDDEEA-e. Postignuto je razumijevanje između dvije institucije  da je potrebno preduzeti neophodne aktivnosti kako bi se što prije ispunili preduvjeti  za završetak pilot projekta i organizirala simulacija izbornog procesa.

Do sada je izvršeno unapređenje aplikacije za pasivnu registraciju birača. Usaglašeno je da se izvrši revizija zajedničkog dokumenta Jedinstvene metodologije i programa obrade i vođenja evidencija Središnjeg biračkog popisa koja detaljno propisuje zadatke i obaveze dvije institucije.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka je prezentirala svoje kapacitete i pokazala punu spremnost za sve navedene projekte i aktivnosti.

Dogovoreno je da se ubuduće održavaju redoviti sastanci dviju institucija svakih dva mjeseca, a po potrebi i češće.