Delegacija Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na 11. zasjedanju Izvršnog odbora Svjetske udruge izbornih tijela (A-WEB)

Cartagena de Indias, 13.07.2023. godine -  Delegacija Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u sastavu dr. Suad Arnautović, predsjednik i gosp. Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH učestvovala je na 11. zasjedanju Izvršnog odbora Svjetske udruge izbornih tijela (A-WEB) koje je održano od 11.- 13. srpnja 2023. godine u Cartagena de Indias, Kolumbija.

A-WEB  je Svjetsa udruga izbornih tijela koja okuplja 119 izbornih tijela iz 110 zemalja. Bosna i Hercegovina je stalna članica Izvršnog odbora A-WEB kojeg, također, čine predstavnici iz Afrike, Amerike, Azije, Evrope i zemalja Oceanie

Dr. Arnautović je jedini član Izvršnog odbora A-WEB iz Evrope.

Na 11. zasjedanju Izvršnog odbora  A-WEB razmatrano je više pitanja iz nadležnosti ovog najvišeg svjetskog stručnog tijela izbornih zvaničnika, među kojima su izvješća o radu i financijskom poslovanju, planovi rada u 2023. i 2024. godini,  implementacija ISO standarda u izbornom procesu, te projekti koje je predložilo Izborno povjerenstvo Južnoafričke Republike.

Na sjednici je najduža diskusija vođena o statusu državnih izbornih povjerenstava Ruske Federacije i Bjelorusije, te o zahtjevu Središnjeg izbornog povjerenstva Ukrajine za isključenje ovih izbornih povjerenstava iz Svjetske udruge. Konačna odluka o tome će biti donesena na zasjedanju Generalne skupštine A-WEB.

Na Konferenciji pod naslovom “Globalni pogled  na izazove regionalnih izbora 2023. “ razmatrana su pitanja digitalizacije izbornog procesa, obaveznog glasovanja, sudjelovanju žena u izbornom procesu, izrade komunikacijske strategije i druga stručna pitanja iz oblasti izbora.