Neophodna je reforma izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 06.07.2023. godine – U organizaciji Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) danas je u Sarajevu održana konferencija “Unapređenje integriteta izbora u Bosni i Hercegovini” na kojoj su kao panelisti učestvovali dr. Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjwrwnatva Bosne i Hercegovine i član gdin Željko Bakalar. Na konferenciji su sudjelovali pojedini članovi Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici drugih relevantnih institucija u BiH, međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva i medija. 

Na panelu “Reforma izbornog zakonodavstva” dr. Arnautović je u uvodnom izlaganju istakao nužnost izborne reforme u Bosni i Hercegovini i to u više segmenata izbornog procesa. Govorio je o potrebi uspostave drugačijeg sistema imenovanja biračkih odbora, uključujući razmatranje kriterija za odabir članova i izbjegavanje političkog utjecaja, prednostima i rizicima digitalizacije izbornog procesa i potencijalnim rješenjima, mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se spriječile uočene devijacije u različitim fazama izbornog procesa, kao i o transparentnosti i povjerenju javnosti u izborni proces.

Na panelu  „(Zlo)upotreba javnih sredstava u predizbornom periodu“ pored ostalih prezentaciju je održao gdin Željko Bakalar, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koji je govorio o dosadašnjim iskustvima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ali i o sudskoj praksi.