Parlamentarni izborni dijalog - Izazovi i potrebe za održavanje glasovanja izvan zemlje za ukrajinske poslijeratne izbore

Brisel, 31.05.2023. godine - U oranizaciji Međunarodnog Instituta za demokratiju i izbornu pomoć (International IDEA) i Europskog parlamenta danas se u Briselu završava dvodnevna konferencija „Parlamentarni izborni dijalog - Izazovi i potrebe za održavanje glasovanja izvan zemlje za ukrajinske poslijeratne izbore“. Na konferenciji sudjeluju predsjednik dr. Suad Arnautović i dr. Irena Hadžiabdić, članica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Dr. Arnautović je u svom izlaganju podsjetio na iskustva Bosne i Hercegovine u organizaciji poslijeratnih izbora i ulozi Misije OSCE-a u BiH u implementaciji Aneksa III Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno s aspekta registracije izbjeglih i raseljenih osoba i njihovog sudjelovanja u izbornom procesu u BiH.

Cilj samog događaja je pružiti pomoći Ukrajni za organizovanje prvih poslijeratnih izbora što će predstavljati izazov bez presedana za Ukrajinu. Značajan dio izborne infrastrukture je oštećen, a milioni birača sada su raseljeni unutar ili izvan zemlje.

Jedan od ključnih izazova za Središnje izborno povjerenstvo Ukrajine bit će osigurati biračka prava i jednake mogućnosti za sudjelovanja u izbornom procesu raseljenim građanima, od kojih će mnogi glasovati izvan Ukrajine.

Na ovoj međunarodnoj konferenciji među ostalim sudjelovali su predsjednici i predstavnici iz 21 državnog izbornog povjerenstva iz Europe, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Europskog parlamenta, europarlamentarci kao i predstavnici OSCE/ODIHR-a.