Novoizabranim načelnicima/gradonačelnicima uručena Uvjerenja o dodjeli mandata

Sarajevo, 28.02.2023. godine -  Središnje izborno povjerenstvo BiH je 24.02.2023. godine donijelo Odluku o potvrđivanju rezultata prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik, te za načelnika Općine Bratunac i Vogošća održanih  05.02.2023. godine.

a) Za gradonačelnika Grada Bihać  izabran je Elvedin Sedić, kandidat političkog subjekta  Pomak-Pokret za modernu i aktivnu Krajinu

b) Za gradonačelnika Grada  Tuzla  izabran je Zijad  Lugavić, kandidat političkog subjekta  SDP-Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

c) Za gradonačelnika Grada Srebrenik izabran je Adnan Bjelić, kandidat političkog subjekta  Ujedinjeni (NIP-NS-SDP).

d) Za gradonačelnika Grada Zvornik izabran je Bojan Ivanović, kandidat političkog subjekta  Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik.

e) Za načelnika Općine Bratunac izabran je  Lazar Prodanović, kandidat političkog subjekta  Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik.

f) Za načelnika Općine Vogošća izabran je Migdad Hasanović, kandidat političkog subjekta  SDA-Stranka demokratske akcije.

Gradonačelnicima Bihaća, Srebrenika, Zvornika i načelnicima Bratunca i Vogošće danas je Središnje izborno povjerenstvo BiH uručilo Uvjerenja o dodjeli mandata, dok je Uvjerenje o dodjeli mandata gradonačelniku Tuzle uručeno jučer.

Podsjećamo da su izabrani zvaničnici  dužni, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u„Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronički unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.  Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u elektroničkoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na verifikaciju. Ovom procedurom završava se ciklus predaje podataka na imovinskom kartonu.

Također, izabrani zvaničnici trebaju popuniti Izjavu o prihvatanju/odbijanju mandata i Potvrdu o prijemu uvjerenja i iste je potrebno predati na Protokol Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.