Zakonski rok za provedbu posrednih izbora ističe 02. prosinca 2022. godine

Sarajevo, 23.11.2022. godine -  Sukladno Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupšrine BiH, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske sprovode se odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata Općih izbora 2022. godine.

Središnje izborno povjerenstvo BiH podsjeća nadležne organe vlasti da rok za provedbu navedenih posrednih izbora ističe 02. prosinca 2022. godine.

Sukladno odrebama Izbornog zakona BiH i Naputka o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, Središnje izborno povjerenstvo BiH provodi aktivnosti na provedbi posrednih izbora. U toku su aktivnosti nominiranja kandidata za posredne izbore,  potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uvjeta za ovjeru nominiranih kandidacijskih listi i kandidata.

Zaključno sa današnjim danom Središnje izborno povjerenstvo BiH je ovjerilo  kandidacijske liste iz 4 kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda PFBiH  i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona.

Također, Središnjem izbornom povjerenstvu BiH su dostavljene kandidacijske liste iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Skupštine Kantona 10 i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te su u toku aktivnosti na kompletiranju dokumentacije odnosno potpisivanju izjava nominiranih kandidata iz ova tri kantona, kako bi Središnje izborno povjerenstvo BiH moglo izvršiti neophodne provjere dostavljenih kandidacijskih listi i nominiranih kandidata.

Još nisu dostavljene kandidacijske liste iz skupština Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Unsko-sanskog kantona.

Narodna skupština Republike Srpske je Središnjem izbornom povjerenstvu BiH dostavila kandidacijske liste za Vijeće naroda Republike Srpske i trenutno se provode aktivnosti na potpisivanju izjava nominiranih kandidata, kako bi Središnje izborno povjerenstvo BiH nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera kandidacijskih listi i  nominiranih kandidata.

Na danas održanoj 86. sjednici Središnje izborno povjerenstvo BiH je, pored ostalog, ovjerilo kandidacijske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Današnju 86. sjednicu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=fMcPJ7KVp4c