Uručena Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima u Skupštini Srednjobosanskog kantona

Sarajevo, 22.11.2022. godine -  Danas je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona.

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima su uručili dr. Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, dr. Ahmet Šantić i gdin Željko Bakalar, članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Skupština Srednjobosanskog kantona ima 30 poslanika.

U narednim danima slijedi zajednička aktivnost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Skupštine Srednjobosanskog kantona koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema Naputku o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Srednjobosanskog kantona bira se osam delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući dva iz reda bošnjačkog, četiri iz reda hrvatskog, jednog iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. Sukladno odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. prosinca 2022. godine.

Izabrani zvaničnici dužni su u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronički unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u elektroničkoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton tiska i potpisan dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na verifikaciju.

Dr. Arnautović, dr. Šantić i gdin Bakalar su čestitali novoizabranim poslanicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.