Uručena Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima u skupštini Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde

Sarajevo, 15.11.2022. godine -  Danas je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde.

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde je uručio dr. Ahmet Šantić, član Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde ima 25 poslanika. Iz ove kantonalne skupštine se biraju četiri delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH uključujući po jednog iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. Sukladno odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. prosinca 2022. godine.

Izabrani zvaničnici dužni su, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronički unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u elektroničkoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton tiska i potpisan dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na verifikaciju.

Dr. Šantić je čestitao novoizabranim poslanicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.