Uručena Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima u Skupštini Kantona Sarajevo

Sarajevo, 11.11.2022. godine -  Danas je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima su uručili dr. Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine i gdin Željko Bakalar, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Skupština Kantona Sarajevo ima 35 poslanika.

U narednim danima slijedi zajednička aktivnost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Skupštine Kantona Sarajevo koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema Naputku o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Kantona Sarajevo bira se dvanaest delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući četiri iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, pet iz reda srpskog naroda i dva iz reda ostalih. Sukladno odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. prosinca 2022. godine.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je podsjetio poslanike da su izabrani zvaničnici dužni, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u elektroničkoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton tiska i potpisan dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na verifikaciju.

Dr. Arnautović je čestitao novoizabranim poslanicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.