Izazovi i dobre prakse elektroničke identifikacije birača

Sarajevo, 21.09.2022. godine – Izaslanstvo Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine koje čine predsjednik dr. Suad Arnautović i članovi dr. Irena Hadžiabdić i Željko Bakalar boravilo je u Tirani na dvodnevnoj radionici  o izazovima elektroničke identifikacije birača koju je organizirao OESS-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u okviru OESS/ODIHR-ovog Projekta „Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu“.

Naziv radionice je  „Regionalne perspektive za elektroničku identifikaciju birača – izazovi i dobre prakse“, a fokus debate je bio na pravnom okviru neophodnom za uspostavu  sistema elektroničke identifikacije birača uključujući međunarodne standarde i dobre prakse za ažuriranje procesa i zaštitu podataka.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine dr. Suad Arnautović je u svom referatu predstavio portal e-Izbori i dosadašnje aktivnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na unapređenju izbornog procesa u BiH. Istaknuo je da Središnje izborno povjerenstvo BiH, uz financijsku i tehničku potporu  Delegacije Evropske Unije u BiH, planira u prvoj polovini 2023. godine provesti dvokomponentni pilot projekt. Cilj pilot projekta je uz korištenje elektroničkog sustava identifikacije birača spriječiti zloupotrebe vezane za identitet birača kao što su glasovanje u ime druge osobe, višestruko glasovanje i zloupotrebu glasovanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, ali i brži prijenos izbornih rezultata sa biračkih mjesta do općinskih/gradskih izbornih povjerenstava i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (Glavnog centra za brojanje).

Pilot projekat će biti proveden na 165 biračkih mjesta iz deset izbornih jedinica širom Bosne i Hercegovine.

Izaslanstvo Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je boravak u Tirani iskoristilo da održi sastanke sa predsjednicima državnih izbornih povjerenstava iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, sa predstavnicima Republičkog izbornog povjerenstva Srbije, kao i sa ekspertima OESS/ODIHR-a za izbore. Na poziv predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva Albanije Ilirjana Celibashija Izaslanstvo Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je obišlo i sjedište Centralnog izbornog povjerenstva Albanije.